Tersanecilik sektöründeki Raspa ve Boyadaki tecrübelerimizde güvenlik konusu daima ön planda olmuştur. Güvenlik tertibatı bir amaç içindir ve asla ihmal edilmemeli veya unutulmamalıdır. Doğru görünmeyen ya da yanlış olduğunu hissettiğimiz durumları asla şansa bırakmamalıyız. Temel kural, güvenlik kurallarını unuttuğunuz veya gözlemlemediğiniz de sonuçlarına maruz kalacağınız zamandır.

Raspa ve Boya çalışmalarında sağduyu ve güvenlik kurallarının başlıcaları,

  1. Her zaman güvenlik donanımınızı yanınızda bulundurun ve KULLANIN
  2. Güvenlik Ekipmanlarımız: baretler (varsa çene kayışı), güvenlik ayakkabıları (çelik burunlu ), yüksek görünürlük güvenlik yeleği, güvenlik gözlükleri, güvenlik eldivenleri. Ek olarak: Su kenarında veya üzerinde kullanım için can yeleği, pantolon manşetleri için bacak kayışları, kulak koruması ve gerektiğinde solunum maskeleri / filtreleri.
  3. Çalışma alanlarında radyo, telefon vb. gibi dikkat dağıtıcı cihazlar kullanılmamalıdır.
  4. Çalışma alanlarına asılmış olan güvenlik ve sağlık işaretlerine uyulmalıdır.
  5. Kaldırma sırasında asla yükün altında veya yakınında yürümeyin.
  6. Vinç veya makine sürücüsünü göremiyorsanız, sizi göremez.
  7. Silo ve boya pompaları ile çalışmaya başlanmadan önce rekor. maşon vb. bağlantı elemanlarının sağlamlığı kontrol edilmeli çatlak, kırık vb. ise arızaları giderilmeden işte kullanılmamalıdır.
  8. Kumlama ve hava hortumları kullanılmaya başlamadan önce elle ve gözle kontrol edilmeli, yumuşamış sertliğini yitirmiş yada deforme olmuş hortumlar kullanılmamalıdır.
  9. Çalışmaya öncesinde grid silolarının ayakları, korkulukları, merdivenleri gözle kontrol edilmeli, uygunsuzluk tespit edilirse iş güvenliği personellerine haber verilmelidir.
  10. Hava, grit ve boya hortumlarının bağlantıları sağlam bir şekilde yapılmalı ve her bağlantı noktasına mutlaka kelepçe takılmalıdır.
  11. Yüksekte , Cherry picker yada vinç sepetlerinde yapılacak çalışmalarda standartlara uygun paraşüt tipi emniyet kemeri kullanılmalıdır.
  12. Sepet yada cherry pickerda yapılacak çalışmalarda kumlama hortumu yada boya hortumu sıkı bir şekilde sepete sabitlenmelidir.
  13. Kumlama sırasında EN 139 ve aparatları TS EN 14594 standartlarına uygun olan temiz hava beslemeli maskeler kullanılmalıdır.
  14. Raspa yapılırken Silo yakınında daima bir personel bulunmalı ve asla silo yakınından ayrılmamalıdır, nozulcu tarafından kendisine verilen talimatları takip etmelidir.
  15. Nozulcu raspa sırasında etrafını kontrol etmeli ve görmediği yere doğru hortumu kesinlikle tutmamalıdır.
  16. Kumlama ve boya hortumlarında hava varken kesinlikle tıkanıklık giderilmeye çalışılmamalıdır. .Basınçlı hava tahliye edildikten sonra tıkanıklık giderilmelidir.
  17. Raspa nozulu ve boya tetiği ile asla şaka yapılmaz !!
  18. Boya pompaları statik elektirk oluşumuna karşı harici olarak topraklanmalı ve harici topraklama pas tutmamış yüzeye tutturulmalıdır.
  19. Boya tenekeleri açılırken kesilmelere karşı standartlara uygun iş eldivenleri, kimyasalların zararlı etkilerine karşı yarım yüz maskeleri kullanılmalıdır.
  20. Boya hazırlanırken yakınında açık alev yakılmamalı ve sigara içilmemelidir.
  21. Boş boya tenekeleri gelişigüzel ortalığa bırakılmamalı ,kendileri için ayrılmış kazanlara konulmalıdır.