Savaş gemileri,Denz Altıları, insansız hava araçları derken son yıllarda dünya denizciliğinin gündem maddelerinin en başına “Otonom Gemiler” konusu oturmuş durumdadır.

Norveç, Finlandiya, Danimarka, Japonya gibi ülkeler bu konuya özel önem vermekte ve ciddi AR-Ge projeleri yürütmektedirler.BM-IMO-MSC toplantılarında son birkaç yıldır üzerinde yoğun bir şekilde tartışılan ve çalışma yürütülen konularının arasındadır. Otonom gemi teknolojisi, gemilerin sevk ve idaresinde uzaktan kontrol ve yapay zeka uygulamalarının hakimiyetinin arttığı ve gemi üzerinde insan faktörüne bağlılık düzeyinin en düşük seviyeye indiği yeni ve muazzam bir dönüşümü ifade etmekte olup son yıllarda dünyada “endüstri 4.0” olarak adlandırılan teknolojik dönüşüm sürecinin denizcilik sektörüne ve gemilere yansıması olarak değerlendirilmektedir.

YARA BIRKELAND SIFIR EMİSYONLU VE OTONOM GEMİ KONSEPTİ

Norveç Merkezli “Yara” isimli tarımsal çözümler sağlayıcısı bir şirket 2017 yılında, dünyanın ilk tamamen elektrikli, sıfır emisyonlu otonom konteyner gemisi olan “Yara Brikeland” ı geliştirme projesini ortaya atmıştır. Bu yeni projede batarya ile çalışan ve otonom konteyner gemisiyle taşıma işlemini karadan denize kaydırmanın amaçladığı, denizyolu karayolundan daha uzun olsa da, gürültü, toz ve CO2 emisyonlarını azaltacağı ve nüfus yoğun kentsel alanlarda yıllık 40.000 kamyon yolculuğunu ortadan kaldırarak yol güvenliğini artıracağı ifade edilmiştir. Gemideki elektrikli sürücü, batarya ve tahrik kontrol sistemlerin yanı sıra uzak ve otonom işlemler için gerekli sensörle ve entegrasyon dahil olmak üzere tüm önemli teknolojilerin geliştirlmesi ve teslim edilmesi 2020 itibariyle faaliyete geçmesinin planlandığı belirtilmektedir.

"Yara Birkeland Projesi COVID-19 Nedeniyle Duraklatıldı"

Norveç şirketi Yara International, COVID-19 salgını ve değişen küresel görünüm nedeniyle Yara, geminin daha fazla geliştirilmesini durdurmaya karar verdi ve ortaklarıyla birlikte sonraki adımları değerlendirileceği söylendi.

"FALCO" UZAKTAN KUMANDALI VE OTONOM FERİBOT

2018 yılının başlarında Rolls-Royce ve Finlandiya devletine ait feribot operatörü olan Finferries isimli şirketler, daha önceki Gelişmiş Otonom Su Kaynaklı Uygulamalar araştırma projesindeki bulguları uygulumaya devam etmek için Otonom Seyir ile daha emniyetli gemi (SVAN) adlı yeni bir araştırma projesinde iş birliği yamaya başlamışlardır. Bu şirketler tarafından Finlandiya da Parainen ve Nauvo arasın da 53,8 metrelik “Falco” isimli feribotun, dünyanın ilk otonom araba feribotu olarak Aralık 2018 de test seferi yapılmıştır.

Blog-Falco vessel

Geminin sensör füzyonu ve yapay zeka kullanılarak nesneleri tespit ettiği ve çarpışmadan kaçındığı, yeni geliştirilen otonom navigasyon sistemi ile otomatik yanaşma sağladığı ve dönüş yolculuğunun ise uzaktan kumanda yapıldığı ifade edilmektedir. Yapılan testlerde otomatik yerleştirme sistemi de test edilen teknolojiler arasındadır. Bu özellik geminin iskeleye yaklaşırken rotayı ve hızını otomatik olarak değiştirmesini ve insan müdahelesi olmadan otomatik kenetlenmesini sağlamaktadır.